Maastricht St. Pietersberg verkennen met stadsgids

stadswandeling maastricht

Maastricht St. Pietersberg wandeling

De voet van de Sint Pietersberg (110 mtr. N.A.P.) ligt op 10-15 min. lopen van het centrum van Maastricht. Deze rondleiding is een echte natuurwandeling door dit beschermd gebied. De deels onverharde paden vereisen stevige schoenen voor deze sportieve trip, waarvoor minimaal twee loopuren zijn vereist, doch vaak meer. De start ligt aan het parkeerterrein bij het in 1700 gebouwde fort St. Pieter welke, verzonken in de kam van de berg, werd gebouwd ter bescherming van de vestingstad Maastricht.

Wandelend langs de hoge randen van het plateau, geniet u van magnifieke vergezichten over de stad Maastricht, het weidse Maas- en liefelijke Jekerdal en de enorme “mergel-canyon” die de cementfabriek ENCI heeft uitgegraven in deze berg in de loop van de vorige eeuw.

Aan de zijde van het schilderachtige Jekerdal is er een fraai zicht op de grote wijndomijnen Apostelhoeve Hoeve en Hoeve Nekum, welke gerekend moeten worden tot de beste van Nederland, met daarachter het Chateau Neercanne, Nederlands enige terrassenkasteel, dat een klassiek toprestaurant en Auberge huisvest.

De zuidzijde biedt, v.a. een speciaal uitkijkpunt, een spectaculaire inkijk in de Enci-groeve, welke via een lange trap kan worden bereikt. In het midden ligt een groot meer.

Even verderop bezoeken we de oude en typische (vierkante) Limburgse hofboerderij Hoeve Lichtenberg. Aldaar is er nog een hoge woon- en vestingtoren (zgn. “Donjon” van omstreeks 1200) te beklimmen, welke uitziet richting Eijsden, Luik en de Ardennen!

Bij de uitspanning “Casino Slavante” kan de dorst worden gelest. Haar groot en romantische terras (weer met fraai uitzicht over het brede Maasdal en het oudste wijngaardje van Nederland) is uitgeroepen tot de mooiste van  ons land. Van daaruit gaat het weer – langs het kasteeltje van André Rieu – terug naar de parkeerplaats.

Kenners van planten, bloemen en kruiden kunnen onderweg hun hart ophalen aan de diversiteit.

 
 
Maatwerk altijd mogelijk, Vertrekpunt flexibel. Bel gerust  +31 6  21938863
 
Mailbericht :  info@lambertsmeets.nl
 
Kosten :  €  66  per uur incl. BTW. Bij 1,5 uur is een pauzetijd van 30 min. gratis. 
 
 
 

Bezoek ons in Maastricht